dilluns, 23 de juny del 2008

ÉS "TRAM" EL NOM MÉS ADEQUAT PER AL TVRCAS?

La decissió de l'ajuntament de Castelló de batejar el TVRCAS amb el nom de TRAM em duu a fer unes reflexions. Superada la primera perplexitat, vaig buscar per a saber si es tractava d'unes sigles. No semble que ho siguen. Pareix que es busque assemblar-se el més possible al TRAM d'Alacant o al tramvia. I açò és el més lamentable. L'elecció del bus en plataforma reservada per part de l'ajuntament és una opció legítima. No és la millor. La millor opció era la formulada pel PSPV de Castelló amb una xarxa de tramvia per a la capital i la seua àrea metropolitana complementada per unes línies de bus en plataforma reservada per a destins on el tramvia començara a perdre eficiència. A partir d'ací l'elecció no presenta cap dubte: el PP no ha volgut el tramvia per a Castelló, a diferència del que està executant a València i Alacant, igual que fan els municipis semblants a Castelló en tot Espanya, que aposten pràcticament tots pel tramvia.
Dir-li TRAM al sistema de Castelló és si més no rebatible.
Tram ve de l'anglés i és sinònim de Tramway i es referix tant al vehicle com a la via per la qual circulen eixos vehicles. Etimològicament “tram” significa riel pla, que és el tipus de carril que gasten els tramvies en les ciutats, el qual està embegut en la calçada per a compatibilitzar-ho amb el pas de cotxes. El sistema de Castelló no porta carril.
A Alacant, el tren de FGV s'està transformant de tal forma que a Alacant ciutat es pot parlar de tramvia (amb carril pla) i quan circula fora de la ciutat ho fa com un tren amb carril no pla, per la qual cosa en trams interurbans ho estan convertint en el que en terminologia de transport s'anomena el tren-tram.
En conclusió, dir tram al sistema de Castelló resulta pedant i amagaria en el fons un cert complex d'inferioritat que ens l'hauríem de fer mirar. Resulta paradoxal que recórreguen a eixe nom després d'haver criticat la proposta de tramvia com a sistema poc modern, per a acabar posant-li eixe nom a la criatura.
De la iniciatiu del periòdic Mediterráneo buscant noms, segur que n'han eixit de més adequats. Amb TRAM, almenys, ens assegurem fer el ridícul més espantós. La prepotència comença a no tindre límits.