dissabte, 7 de juny del 2008

ELS MASOS DELS PORTS


A finals de la dècada dels vuitanta i principis dels noranta, un grup d'emprenedors va prendre la iniciativa de comprar masos abandonats a la comarca dels Ports, rehabilitar-los, i revendre'ls, contant, això sí, amb ajudes institucionals. Sembla evident que el gest no era altruista, però la mesura va contribuir a recupear eixos trossos d'història que formen part del paisatge dels Ports, a retindre la població, a mantindre l'activitat humana a una zona especialment afectada per l'emigració, i a generar riquesa respectuosa amb un entorn natural de primer ordre.
M'agradaria rememorar aquell episodi retent un homenatge com cal a aquelles persones preclares que amb un sentit extraordinari de l'oportunitat saberen fer de la recuperació del nostre patrimoni històric i cultural una activitat rendible amb la que contribuir, des de la perspectiva empresarial, a la prosperitat d'una comarca deprimida.
Diuen que els humans han trobat sempre en els Ports una font de recursos naturals per a la seva subsistència, i per als seus interessos, i la recuperació dels masos ha permés en certa mesura eixa confluència entre l'activitat humana i la natura.
L’abandonament va provocar que en el paisatge quedaren restes com ara camins de muntanya, assagadors, sénies, ermites, ponts o estructures de pedra en sec, que constitueixen un valuosíssim patrimoni cultural que ara serà més fàcil preservar gràcies a aquells il.lustres recuperadors de masos.
Iniciatives lloables com aquella que va portar endavant fa uns anys eixe grup d'emprenedors dels Ports ha permés frenar la pèrdua de poblament a la comarca, i la progressiva concentració de l’escassa població en els nuclis més grans del litoral. Una prova del despoblament és la recuperació de la massa forestal des de fa mig segle cap ací. L’espai on hi estaven els masos, i l’annex, antigament conreat i abancalat, ara havia sucumbit a l’innexorable avanç del pi i dels incendis forestals. Gràcies a la rehabilitació gairebé altruista de masos ha tornat l'activitat humana. Cal buscar als protagonistes d'aquella iniciativa, rememorar l'aventura, i organitzar un homenatge.