divendres, 14 de novembre del 2008

IF THEY COULD, WE ALSO

Si ells van poder, nosaltres també. Barack Obama i el seu equip van saber mobilitzar a milions de persones que en ocasions anteriors havien renunciat a votar, i han donat al Partit Demòcrata una victòria exemplar i il·lusionant per mitjà de missatges sincers que alberguen grans esperances, per als Estats Units i per al món. Com va fer Zapatero fa cinc anys.
Ells van poder, i nosaltres podrem.És important recuperar la confiança de persones que de forma tradicional havien votat al PSPV i en les últimes cites electorals s'han sentit més atrets pels cants persuasius d'una dreta que ha trobat en el missatge fàcil el seu particular filó. Però també és important implicar aquelles persones que desconfien de la política i dels polítics, i es desentenen de la participació en processos col·lectius.
Als Estats Units acaben de demostrar que la voluntat mou muntanyes, i han deixat patent el poder transformador dels ciutadans, potser cansats que altres prenguen en nom seu decisions extravagants. Els que van inventar el sistema financer sense regles són just els que no es veuen en la necessitat de pagar hipoteques, però els que veuen perillar els seus llocs de treball i la propietat dels seus llars mentres els seus polítics malgasten bilions de dòlars en guerres perdudes, són els que s'han mobilitzat ara en massa per a canviar les formes de fer les coses.
Al nostre país, de forma tradicional, entre un trenta i un seixanta per cent dels ciutadans, en funció de la convocatòria, decideix no acudir a votar. Centenars de milers de persones al País Valencià no troben motius per a decidir en el procés de conformació política de les seues institucions, i la responsabilitat és dels polítics, com és responsabilitat dels càrrecs i dirigents del PSPV reconquistar la confiança d'una ciutadania tradicionalment progressista.
No és possible que una família assalariada de qualsevol barri obrer de qualsevol àrea urbana valenciana que se les veu i se les desitja, una família del camp que no cobreix costos, o un xicotet comerciant amenaçat constantment per la degradació de les àrees tradicionals de comerç, coincidisquen en les seues preferències polítiques amb residents ales milles d'or l'única ideologia dels quals és retindre drets i privilegis per a d'ells, i negar-los per a la resta.
El poder persuasiu del missatge fàcil ha d'acabar, i el PSPV ha de ser capaç de convéncer a eixos centenars de milers de persones, primer de la necessitat canviar les formes de fer les coses, i deprés de la seua capacitat per a fer-ho.
Una vegada finalitze la reordenació orgànica del PSPV el pròxim dia 22 amb el congrés provincial d'Alacant, comença la veritable tasca. I eixa tasca requereix que cap dels nostres dirigents trenque els esforços de generositat que s'estan realitzant precisament per a que ells siguen dirigents.
Demà se celebra el congrés provincial del PSPV de Castelló amb Francesc Colomer d'únic candidat. Confie que siga conscient i conseqüent amb el consens que se li ha brindat per a posar-nos a treballar des de demà mateix en la mobilització que ha de posar fi a l'era dels Fabra.