dijous, 31 de gener del 2008

A FITUR AMB LES MANS BUIDES


El president de la Diputació, Carlos Fabra, "ha hagut d'inventar-se un màster de golf en el seu club de camp per a no acudir a Fitur amb les mans buides".
El Patronat Provincial de Turisme acudeix de nou a la Fira de Turisme de Madrid sense aeroport, sense el parc temàtic Mundo Ilusión, sense el museu Donomania, sense el recinte Megaspai, sense Ciutat de les Llengües, sense Ciutat de la Música, i sense els balnearis i els camps de golf anunciats any rere any. Davant de la falta d'ofertes noves i atractives, el president de la Generalitat, Francisco Camps, ha hagut de fer callar Carlos Fabra amb un màster de golf amb què compensar la celebració de la Volvo Ocean Race a Alacant, i el premi de Fórmula 1 i la Copa de l'Amèrica a València.
El torneig de golf és una idea improvisada nascuda de les pressions a què Carlos Fabra ha sotmés a Camps davant de l'evidència que Castelló queda despenjada com a destnacuió turística respecte de la resta de províncies valencianes. La diputada socialista posa diversos exemples: la província d'Alacant té quatre centres de desenvolupament turístic a Dénia, Torrevieja, Benidorm i la capital, la de València dos en la capital i a Gandia, i Castelló només un i a més de recent creació.
Alacant i València disfruten des de fa anys de Terra Mítica i de la Ciutat de les Ciències i les Arts, respectivament, mentres que a Castelló el projecte de Mundo Ilusión està sense definir, i a estes altures encara es debat si serà un parc temàtic o un parc d'atraccions.
Alacant té en marxa des de fa anys la Ciutat de la Llum, i promociona la Volvo Ocean, València ven el campionat de Fórmula 1 i la Copa de l'Amèrica, mentres que a Castelló la Ciutat de la Música és només una promesa, i no compta amb cap esdeveniment a què aferrar-se per a estimular la competitivitat del seu sector turístic.
Els Convention Bureau de València i Alacant porten anys generat negoci, i el de Castelló, de recent constitució, no ha organitzat un sol congrés.
Respecte de l'aeroport, mentres a València la iniciativa privada ja es planteja la construcció d'unes segones instal·lacions, Carlos Fabra porta dotze anys tractant de posar-ne en servei u, la qual cosa representa el major eixemple de mala gestió. Dubte que Fabra puga vendre les instal·lacions aeroportuàries en la pròxima edició de Fitur de 2009, la qual cosa representaria ja un fracàs polític sense excuses ni pal·liatius.
Pel que fa a la ciutat de Castelló, és evident que no ha sabut traure partit del seu potencial, ha desaprofitat totes les oportunitats que se li han presentat, com la Copa de l'Amèrica, i a hores d'ara no existeix com referent turístic ni tan sols durant la seua setmana de festes.
El turisme de congressos, per exemple, a què s'apel·la l'una i l'altra vegada, constituïx un dels fracassos més sonats dels governants de l'ajuntament i de la Generalitat, i el ressonant Convention Bureau Castelló, encara no ha organitzat cap congrés. Però a més, la capacitat de la ciutat d'organitzar grans certàmens comercials és nul·la perquè ni la Generalitat ni l'ajuntament han creat el recinte adequat. A hores d'ara només coneixem la intenció de contractar un arquitecte de prestigi amb emoluments importants, i un esbós d'una dona amb què ens va brindar l'arquitecte. Res més.
A més, l'Ajuntament de Castelló va deixar passar l'oportunitat d'involucrar a la ciutat en els esdeveniments celebrats amb motiu de la Copa de l'Amèrica, a pesar que en els Pressupostos Generals de 2005 el Govern va suplementar el pressupost de l'Autoritat Portuària amb la finalitat de què Castelló es beneficiara en la mesura que siga possible de la competició mundial que es va celebrar l'any passat a València. Els socialistes advertim des d'ací i des de Madrid que Castelló deixaria passar eixa oportunitat, i el PP, sobretot l'alcalde de Castelló, es va encarregar de desmentir-ho l'una i l'altra vegada, i va jurar que la Copa de l'Amèrica tindria la seua repercussió a Castelló. Evidentment va mentir, i així es va demostrar al finalitzar la competició, quan no va tindre més remei que admetre-ho i remetre a la pròxima celebració de la Copa de l'Amèrica a manera de segona oportunitat.
Com a conclusió, els governants del PP són una rèmora per a l'envol del sector turístic provincial.