dijous, 10 de gener del 2008

L'enquesta del diari Público diu que el PSPV guanya a Castelló

El sondeig electoral elaborat pel diari Público referit al País Valencià, el Publiscopio, diu que a les eleccions generals del 9 de març les coses es quedaran com estan a la circumscripció de València, és a dir, huit diputats per al PP, set per al PSPV i un per a IU; a Alacant guanya el PP però el PSPV s'adjudica el nou diputat afegit per l'increment de població, amb la qual cosa PP i PSPV empatarien a sis diputats; però és a Castelló on l'enquesta li dóna la volta al marcador i preveu una victòria al PSPV, que aconseguiria tres diputats, per dos el PP.
El resultat del sondeig, que des del Comité Electoral del PSPV de Castelló venim aventurant des de fa setmanes, té vàries conseqüències. La primera, el punt d'inflexió que suposaria la primera victòria del PSPV al País Valencià a unes eleccions des de 1989, amb tota la injecció de moral que comporta.
En segon lloc, una victòria a Castelló sobre el PP suposa, a més d'obtindre un diputat més que perd el PP, l'obtenció de tres senadors, la qual cosa deixaria al PP només amb un representan a la Cambra Alta.
La tercera conseqüència és el nerviosisme que ja s'ha instal.lat al PP, on anar de tercer a la llista al Congrés, o figurar entre els candidats al Senat, ja no és garantia d'obtindre acta. Això té altres conseqüències pel que fa a l'estabilitat interna al PP. Camps vol relegar al tercer lloc de la llista a l'actual diputat Miguel Barrachina per la seua adscripció zaplanista, i això suposaria deixar-se'l fora. En altres circumstàncies Barrachina no s'havera oposat, però sabent que la cosa ara va justa, no accepta anar de tres, per si de cas. Vore'm com es resol la picabaralla. A més, sempre segons l'enquesta de Público, el PP ja no disposa de tres llocs segurs de senador a Castelló, el que vol dir que no sabrà que fer-ne amb personatges com Juan José Ortiz, que hi duu 25 anys a Madrid, o Carlos Murria.
I una última conseqüència del gir electoral a Castelló: amb el diputat que hi guanya el PSPV i el que perd el PP, es produeix un empat a 16 diputats al conjunt del País Valencià.
Ja a les darreres eleccions autonòmiques Castelló va ser l'única circumscripció en la que el PP no va tindre majoria absoluta, i l'única en la que el PSPV va guanyar vots i diputats.
I ara permeteu-me, per tant, que deixe de banda la modèstia per fer una advertència: les perspectives són bones perquè les coses a Castelló s'han fet bé. Mal està que ho diga jo des del càrrec de coordinadora d'un Comité Electoral composat per una trentena de persones que s'estan desllomant des del mes de setembre. Per tant, confie en que es respecte la tasca.