dimecres, 14 de maig del 2008

PENÍSCOLA, PARADIGMA DEL MAL URBANISME

Manifestació a l'any 2003 contra la urbanització del cim de les Talaies a Peníscola. Foto: Vinaròs News.


La urbanització les Talaies de Peníscola no té clavegaram, part de la urbanització aboca les aigües residuals directament a la muntanya, no hi ha fosses sèptiques, i a més el servei de subministrament d'aigua potable el presta una empresa privada, en contra del que estableix la Llei de Bases de Règim Local, que diu que la prestació privada del servei ha de tindre almenys una vinculació amb l'ajuntament com a titular d'una competència exclusiva municipal, de caràcter mínim i reservat.
Fa cinc anys, els més antics veïns de les Talaies ja es van manifestar en contra del projecte d'urbanització del cim de la muntanya, on s'han construït des d'aleshores 2.800 vivendes noves, per a una població de huit-mil persones. Els pronòstics d'aquelles persones que es manifestaven allà pel 2003 s'han complert, i la urbanització no té cap servei bàsic, segons la queixa tramesa davant la Sindicatura de Greuges per l'associació de veïns Monchells de Peñíscola.
La Sindicatura de Greuges diu al seu informe de 2007 que la no aportació de documentació per part de l'Ajuntament impideix entrar al fons de la qüestió sobre la legalitat del programa urbanístic.
L'Ajuntament adduïx que no li consta el tràmit de recepció de les obres de la urbanització, i que l'acord d'aprovació del programa obliga a l'urbanitzador a l'adequada execució.
Això és tot.
El resultat és que Peníscola accentua la seva condició de paradigma del mal urbanisme al País Valencià, un mal urbanisme amb urbanitzacions disperses que té altres conseqüències a més de la manca de serveis bàsics, com ara les emergències i la seguretat ciutadana. Hi ha carrers a urbanitzacions de Peníscola on difícilment hi podria circular un vehicle de bombers.
Tot i això, la culpa és de la legislació urbanística que ha mantingut el Consell en vigor durant anys i anys en contra de tota lògica, encara que l'Ajuntament de Peníscola s'ha revelat com un alumne aventajat a l'hora de traure rèdit de la permissivitat de les lleis urbanístiques del Consell.
Els veïns que es manifestaren fa cinc anys portaven raó.