dijous, 15 de maig del 2008

ALCOI, 16 DE JUNY DE 2007

Els serveis públics van deixar de funcionar de forma incomprensible. Així ho dictamina la Sincidatura de Greuges al seguiment i anàlisi de l'atenció que va rebre una dona que va acabar morta a mans del seu maltractador el 16 de juny de 2007 a Alcoi. Els Serveis Socials de l'Ajuntament d'Alcoi i la Conselleria de Benestar Social van encadenar una sèrie d'errors que van portar al fatal desenllaç.
El Centre Dona 24 Hores va rebutjar un allotjament a fi de que la dona puguera eixir del domcili que compartia amb el seu maltractador, tot i que hi havia una ordre d'allunyament del Jutjat número 1 d'Alcoi. Els Serveis Socials li perden el rastre diverses vegades, el Centre Dona 24 Hores la va remetre a un alberg de transeünts, més tard, el Centre Dona 24 Hores demana que es tramite l'ingrés ordinari a un centre d'acollida, i mentre es tremet els Serveis Socials d'Alcoi deriven la dona a un alberg. El jutjat insta a facilitar allotjament a la dona després d'un nou episodi de violència. Finalment la dona roman en un centre d'emergència d'Alacant fins que es desallotjada, i se la cita quinze dies després mentre es tramita una proposta per retardar la seua eixida del centre. A eixa cita ja no acudeix, i la següent notícia que es té es la mort de la dona a mans del seu maltractador. Entre tot això s'hi succeïxen diversos episodis de maltractaments, la intervenció de la Unitat de Conductes Addictives, informes policials, etc.
Un dels motius per a la denegació de l'ingrés a un centre d'acollida és que la dona no reunia el perfil "perquè presenta exclusió social i malaltia mental". Just per això, la Sindicatura diu que no se l'havia d'haver rebutjada del centre d'acollida. La Sindicatura és contundent en este punt: "No és argumentable el problema de l'alcoholisme ni l'exclusió social o malaltia mental per a rebutjar l'ingrés a un centre, tal com va succeir en este cas, doncs molt sovint les dones que han patit maltractaments presenten altre tipos de patologies col.laterals com a consequüència de la seua destrucció psicològica, i per tan se li hagué de donar protecció i acolliment, a més d'ajudar-la a través dels recursos necessaris en el seu problema d'alcoholisme, o qualsevol altra patologia".
Tota una cadena d'errors que la Sindicatura de Greuges considera incomprensible.