dimecres, 24 de febrer del 2010

L'EXPERT ISRAELIÀ

La Fundació Aigua i Progrés, nodrida amb fons de la Generlitat per a exercir d'ariet contra la política hídrica del Govern, s'ha portat esta setmana a un expert israelià, Sahul Manor, que ha declarat que d'haver comptat en el seu país amb un riu la mitat de cabalós que l'Ebre, no hauria sigut necessari recórrer al desalatge.
No sé quants anys hi haurà invertit el citat expert a formar-se com a tal ni quants títols acadèmics relacionats amb la hidrologia acumularà, però per a arribar a semblant conclusió crec sincerament que bastava amb un certificat d'escolaritat. El que sí m'agradaria conéixer és el caché que ha cobrat l'expert a la Fundació Aigua i Progrés per a dir semblant obvietat a València.
Sense ser cap experta en hidrologia, m'atrevisc a dictaminar que Israel podria satisfer la seua demanda d'aigua si el país estiguera travessat per un riu amb la mitat de cabal de l'Ebre, entre altres raons perquè la superfície d'Israel ha de ser unes deu vegades inferior a la d'Espanya, si no més, la mateixa diferència que ha de guardar en termes demogràfics respecte d'Espanya. Per tant, el punt més distant a què Israel hauria de desplaçar l'aigua en el supòsit que un riu travessara el país estaria situat a unes desenes de quilòmetres.
Caldria vore quines serien les conclusions de l'expert si Israel, en compte de la seua actual configuració geomètrica, tinguera una distribució del seu territori com la de Xile, i s'estenguera en una franja estreta al llarg de la costa oriental del la Mediterrània des de Turquia fins a Egipte. Imagine que no serà el mateix portar aigua de la Vall del Jordà al desert de Neguev, que de la vall de l'Ebre al desert d'Almeria.
Doncs este senyor assessora en matèria d'aigua al Banc Mundial, encara que estic segura de què abans de contractar-lo, la Fundació Aigua i Progrés coneixia per endavant les seues curioses teories sobre els transvasaments.