dilluns, 10 de maig del 2010

LES CORTS, L'ORIGEN DEL DESCRÈDIT

La crisi de les institucions valencianes, la minva de la credibilitat dels càrrecs públics, i el deteriorament dels principis democràtics a la Comunitat Valenciana té un origen que passa desapercebut: les Corts, l'activitat parlamentària, el control al Consell i el funcionament dels òrgans de direcció de la cambra.
És evident que un càrrec públic de qualsevol govern pot sentir-se temptat a franquejar els límits de les seues potestats si no se sent fiscalitzat per l'assemblea que li va encomanar la responsabilitat de governar. Quan s'estén la sensació que les funcions de control al Govern estan restringides, paralitzades o adulterades pels òrgans de direcció de la cambra de representació, en la pràctica s'està encoratjant la comissió d'abusos i irregularitats com els que ara estan aflorant en la majoria dels departaments del Consell i en moltes entitats públiques, com RTVV.
El deteriorament de la situació política i institucional és greu i intolerable, però ho és encara més que càrrecs públics encobrisquen al seu propi partit des de la direcció de les Corts, o que membres de la Mesa s'encobrisquen a si mateixos dificultant la fiscalització de la seua anterior gestió en departaments del Consell.
És el que està ocorrent en l'àmbit del funcionament intern del Parlament i els seus òrgans de direcció, on la utilització de la Mesa i les seues funcions per part del PP per a beneficiar la seua pròpia estratègia política és un fet que una societat moderna i avançada com la nostra no ha de consentir. No és un problema menor. Estem davant d'actituds que comporten la pèrdua de respecte a la institució d'aquells que haurien de donar compte dels seus actes davant de la representació popular, i no ho fan. Les Corts hui no infonen cap respecte perquè els seus reglaments són paper mullat, el president i els consellers poden eludir les seues compareixences sense ni tan sols justificar-ho, les preguntes queden sistemàticament sense resposta, les tàctiques evasives solen ser burlesques, les sentències judicials s'incomplixen, els departaments del Consell poden negar documentació als diputats sense cap conseqüència, els períodes de sessions són ficticis, l'activitat és la mínima, i l'hemicicle ha quedat impunement reduït a una simple plataforma de confrontació contra el Govern d'Espanya, on les úniques iniciatives que prosperen són discursos partidistes i pamfletaris sense cap efecte pràctic.
El partit majoritari empra la seua majoria absoluta per a acomodar el funcionament intern del Parlament a la seua estratègia política, amb la qual cosa a partir d'ací tot el sistema queda regirat. És l'origen del descrèdit, dels abusos, de la corrupció i de les arbitrarietats. Els òrgans que en teoria haurien de garantir l'objectivitat i el funcionament dels procediments parlamentaris, entren en el joc polític, emparen actituds esvaroses del Consell, encobrixen actes sospitosos, i protegixen als seus responsables. La Presidència i la Mesa de Les Corts haurien de desenvolupar les seues funcions en clau d'imparcialitat i respecte a la institució i vetlar pel bon compliment dels procediments per mitjà dels que es desenvolupa el debat polític. No obstant, el PP ha utilitzat la seua presència majoritària en este òrgan per a reforçar la seua posició política i ordenar el treball del Parlament i l'orde del dia en funció dels seus ineteressos. Tenim una Mesa de Les Corts al servei del partit majoritari, i uns òrgans de direcció en teoria imparcials que estan intervenint en el debat polític en impedir tota iniciativa que no convinga al PP. És la meua obligació alertar que s'estan cometent greus abusos que haurien de tindre una resposta contundent de la societat, al marge de posicionaments ideològics, a fi de preservar la salut democràtica i la dignitat de les nostres institucions, i sobretot les funcions pròpies d'un parlament com a garantia de bon funcionament de la resta d'institucions, la composició de les quals sorgix precisament del parlament.
Article publicat al diari El País el dijous 6 de maig.