divendres, 14 de maig del 2010

LA IGUALTAT MAL ENTESA


Al PP només li és útil el concepte d'igualtat quan el pot utilitzar com a arma política o com a cortina de fum per a alleujar la cada vegada més delicada situació del president de la Generalitat. Ho va demostrar ahir en la comissió d'Igualtat de les Corts Valencianes, on va tractar de reprovar al portaveu socialista, Ángel Luna, amb un pretext tan banal i ridícul com la metàfora de l'adúlter/a sorprés/a que al·lega en el seu descàrrec que açò no és el que pareix, metàfora que va emprar Luna per a descriure l'actitud de Camps davant de l'allau d'evidències sobre el desviació de diners públics a la trama Gürtel. Abans, en el mateix hemicicle, diputats del PP han dit a diputades de l'oposició que no coneixen al seu pare, i un alt càrrec del PP està sent jutjat per sotmetre suposadament tres treballadores a assetjament sexual, però això per al PP no suposa denigrar la dona i per tant no mereix reprovació.
El PP, i les diputades del PP, serien capaços de romandre impassibles davant de situacions ja superades en les que la dona no podia accedir a càrrecs públics de representació, ni formar-se en les universitats, ni prendre decisions sense el consentiment del marit. Potser m'atreviria a dir que se sentirien inclús còmodes amb aquelles situacions de sotmetiment i absència d'oportunitats. La lluita feminista no ha conclòs, però en l'últim segle ha consolidat grans èxits. Hui les dones som diputades i hem anat a la universitat perquè moltes altres van lluitar abans contra la discriminació de gènere. Però la lluita per la igualtat d'oportunitats continua tenint reptes, sobretot en l'àmbit familiar, en el que la dona continua sent la primera a renunciar a les seues possibilitats de desenvolupament personal per a l'atenció de qüestions domèstiques.
El PP continua concebent la dona com un actor secundari que ve bé en determinades situacions, i per tant és la primera a sacrificar en el cas que hi haja renúncies. Només així s'entén que el PP utilitzara ahir la comissió d'Igualtat de les Corts Valencianes per a atacar el portaveu socialista, i no obstant mantinga la comissió inactiva quan es tracta de promoure les iniciatives legislatives necessàries per a eradicar discriminacions i aprofundir en la igualtat d'oportunitats entre hòmens i dones.
Però el PP és capaç d'açò i molt més. La figura reprovatòria no existeix en les Corts Valencianes, i no obstant no ha sigut obstacle perquè els populars hagen utilitzat la cambra al seu capritx per a reprovar a qui els ha convingut. En estes Corts el PP ha reprovat al president del Govern, a la vicepresidenta primera del Govern, al fiscal general de l'Estat, a la secretària d'Organització del PSOE, i a tots els personatges hi ha que cregut convenient reprovar.
No obstant, no ha considerat apropiat donar el seu consentiment a iniciatives de l'oposició per a reprovar actituds com les del president de la Diputació de València, que va demanar rematar els professors; el president de la Diptuación de Castelló, que va fer ostentació de pràctiques nepòtiques; o com les del propi president Camps, que va atribuir instints homicides al portaveu socialista.
El PP va fer que la sessió de la comissió d'Igualtat celebrada ahir haja suposat un retrocés en la lluita per la igualtat al desvirtuar el debat i la institució. Un trist pas arrere.