dimarts, 15 de setembre del 2009

DIA INTERNACIONAL DE LA DEMOCRÀCIA

L'Assemblea General de Nacions Unides va instaurar en 2007 el 15 de setembre com a Dia Internacional de la Democràcia, amb l'objectiu de reafirmar la democràcia com un valor universal basat en la llibertat de les persones pera determinar els seus propis sistemes polítics, econòmics, socials i culturals, i per a participar plenament en tots els aspectes de la vida.
Les crides de l'organisme internacional perquè els estats membres realitzaren campanyes de conscienciació pública al voltant d'esta celebració a fi d'aconseguir el major grau de coneixement entre els ciutadans, no han tingut massa èxit. La jornada passa desapercebuda.
No obstant, i per la part que em correspon, desitge reivindicar esta jornada i la seua significació, una reivindicació que cobra més força si es realitza des de les Corts Valencianes, on el PP ha generat una profunda crisi política pel seu peculiar mode d'entendre i aplicar el reglament que regula el funcionament de la cambra. Diguem que a les Corts no tots els representants dels ciutadans participem plenament de tot el que ens pertoca.
Estem davant d'un greu cas de deteriorament democràtic en el marc dels països en què la democràcia pot considerar-se plenament consolidada. Parle del veto injustificat per part del PP a iniciatives parlamentàries de qualsevol tipus, el rebuig sistemàtic de sol·licituds de compareixença d'alts càrrecs per a explicar la seua gestió, la negativa a entregar documentació a què tenen dret els diputats, la reducció al mínim del nombre de plens i de l'activitat parlamentària en general, la interpretació interessada de les regles del joc, i el que al meu entendre és més greu: la destitució del lletrat major de les Corts per no plegar-se als interessos del PP, la vulneració del reglament per a anomenar un lletrat major afí, i el bloqueig de la designació d'una senadora territorial proposada pel PSPV.
Presumim que Espanya i la Comunitat Valenciana gaudixen d'un sistema democràtic plenament consolidat, però permeten-me que diga que la pràctica de vegades posa en dubte l'asseveració.