dilluns, 10 de desembre del 2007

La Jaime Vera forma els joves en assumptes europeus


Dilluns passat vaig participar en un curs organitzat per la Fundació Jaime Vera i el Departament de Dret Constitucional de la Universitat de València sobre l'ampliació de la Unió Europea i la integració dels estats membres, dirigit als joves estudiants de Dret i Ciències Polítiques. Hi vaig voler assistir des del convenciment de la importància que té que els joves prenguen conciència del que suposa pertànyer a la UE, i els reptes que afrontem amb els estats que estan trucant a la porta de la Unió. És important que els joves sàpiguen els entrebancs que viu el procés de construcció europea, el pas enrere de la Constitució fracasada i les seues conseqüències sobre la unió política, el que representa el Tractat de Lisboa, les posicions de nous estats com Polònia, i la situació que viuen els països dels Balcans Occidentals i Turquia, on en teoria s'hi ha posat el límit a l'ampliació de la UE després de crear el terme de País Amic per a Rusia, Ucrania i els països del nord d'Àfrica.

Croacia és el més ferm candidat per a entrar a formar part de la UE cap al 2009-2010. Ara bé, Sèrbia, Kosovo, Macedonia i Montenegro viuen situacions tan complexes que fa difícil fixar una data. Els odis ètnics, la fragilitat dels sistemes i de les fronteres, la dèbil administració, i la mala situació econòmica no fan fàcil l'adhesió. Cas a banda és Turquia, que malgrat les reformes polítiques, arrossega encara molts dubtes pel que fa a la política envers les minories i els drets humans.

Tot un repàs a la situació de la UE que s'hauria de difondre entre tots els nostres joves a través dels representants polítics.