dimarts, 28 de juliol del 2009

COOPERACIÓ INSTITUCIONAL AMB AUTORITATS COLOMBIANES


El grup d'autoritats colombianes, de visita a les Corts Valencianes.
De la mà de la Fundació Fiadelso, un grup d'alcaldes, diputats, asessors institucionals i professors universitaris de Colòmbia han visitat València amb la intenció de conéixer les nostres institucions i els seus sistemes de funcionament.
Tot el que represente millorar el coneixement de les institucions i els seus mecanismes suposa una garantia per als ciutadans i el desenvolupament dels països. L'extensió de la cultura administrativa entre el conjunt dels ciutadans comporta més justícia, més equitat, més eficàcia, major participació, i per tant l'enfortiment dels sistemes democràtics.
Per això és important que autoritats d'altres països puguen conéixer l'administració valenciana i explorar les fórmules de cooperació per al desenvolupament dels pobles en l'àmbit local, que és l'objectiu del grup.
Però més important encara serà que aquestes autoritats colombianes puguen compartir amb els seus conciutadans tots els coneixements que hagem adquirit sobre el funcionament de les administracions públiques per a aconseguir una ciutadania activa i reivindicativa, capaç d'exigir eficàcia i transparència en la gestió pública dels seus governants.
La participació ciutadana en les decisions públiques només pot aconseguir-se per mitjà de la profunda familiarització del conjunt dels ciutadans en el funcionament de les institucions.
Al País Valencià i a Espanya hem aconseguit en els últims trenta anys un nivell importantíssim de desenvolupament institucional que ha propiciat una de les nostres més pròsperes etapes. La descentralització, la incorporació de tecnologia moderna, la millora dels servicis públics, la qualitat, les garanties democràtiques, la qualificació del personal al servici de les administracions, i l'atenció al ciutadà han sigut clau.
El meu desig és que la nostra experiència puga servir a Colòmbia per a millorar el funcionament de l'administració en els respectius municipis, i regions que estan governades per les autoritats que ara ens han visitat. Jo, per la meua part, m'he posat a la seua disposició en tot allò que estiga en la meua mà.