divendres, 29 de maig del 2009

REIVINDICACIÓ DE LA CORTESIA VERBAL


Rus, a un miting. Observeu el rostre del menor dels Betoret.
Els greus insults i desqualificacions que el president de la Diputació de València i del PP provincial, Alfonso Rus, va dirigir dies arrere cap a persones i col.lectius del món de l'ensenyament, van a quedar sense possibilitat de debat a les Corts, on havia registrat en nom del Grup Parlamentari Socialista una proposició en la que es demanava que el Parlament condemnara aquest tipus d'actituds en càrrecs públics.
Són uns comportaments amb els que s'està posant en risc la possibilitat d'una itialianització de la política valenciana, la qual cosa comporta un descrèdit de les nostres institucions, que alhora portarà als ciutadans a sentir-se absolutament aliens i allunyats d'elles. Amb la desmesura verbal en la dialèctica política només es pot aconseguir posar en qüestió institucions com la Generalitat, la Diputació, els ajuntaments, o les mateixes Corts. I alguns personatges del PP, com ara el president de la Diputació i alcalde de Xàtiva, estan creant les condicions per a que totes les nostres institucions siguen qüestionades. No hem recuperat en trenta anys allò que vam perdre fa tres segles per a que actituds com les d'Alfonso Rus facen perdre la confiança de la ciutadania en les seues institucions.
El president de la Diputació de València ha de demanar disculpes de forma solemne i sense ambigüetats per haver-se comportat en la seua condició de càrrec públic de forma despòtica i intempestiva, contribuïnt a esquerdar l'enteniment i fent que les institucions s'allunyen de la realitat de la societat a la que representen.
Els ciutadans perden confiança en les seues institucions si hi ha representants polítics que es dediquen a insultar-los, amenaçar-los i menysprear-los. Alfonso Rus està propiciant amb les seus actituds una societat sense principis ni valors, i ha contribuït a minvar aspectes fonamentals de la política, com ara el discurs, el seu contingut, i les formes, que el president de la Diputació ha canviat per la desqualificació, l'acudit groller, i fins i tot el menyspreu cap als seus propis votants amb qualificatius que preferisc no reproduir.
Amb representants públics com Alfonso Rus, no es estrany que la societat es desmarque de les seues institucions i es desvincule de la participació política. Estem davant els primer símptomes d'això com una conseqüència de la manca de cortesía verbal en els representants públics.
I atés que les Corts han segrestat aquest debat, vull recordar des d'ací a Alfonso Rus que els discursos públics relacionats amb qualsevol àmbit de la política no estan exents dels principis de l'ètica política, que entre altres coses, estan articulats sobre el respecte a la dignitat de les persones.
Vull recordar al presidente provincial del PP que l'ètica pública conté un conjunt de principis i valors dels que ell ha prescindit, i que han de ser assumits de forma col.lectiva per totes aquelles persones dedicades a l'activitat política, en les quals es sent reflectida o s'hauria de sentir reflectida el conjunt de la societat, amb la responsabilitat que comporta a l'hora d'utilitzar el lèxic.
No podem pretendre que la ciutadania conree valors com el respecte, si els mateixos polítics deixen d'aplicar eixe concepte en l'exercici de les seues funcions públiques.
Si volem que els polítics i els càrrecs públics siguen el reflexe de la societat a la que representen, no hi poden haver restriccions en el compliment de les normes morals a l'hora de fer intervencions públiques, i per tant no es pot deixar sense condemna cap discurs polític que no estiga articulat sobre el respecte als demés. Els usos impropis del llenguatge en les declaracions de càrrecs públics no permeten enfortir la convivència, i el propi respecte a les persones forma part dels valors nobles de la política, junt amb la integritat, l'honestedat, i l'esperit de servei.
No es pot admetre l'insult i la desqualificació en el discurs polític, ni es pot permetre que s'identifique a la societat valenciana amb uns representants públics que falten al respecte amb les seues declaracions.
Alfonso Rus no pot apel.lar a l'estil propi, ni a estratègies personals per a mobilitzar el seu electorat, perquè no hi ha cap justificació moral ni de cap altre tipus per al fet d'haver faltat al respecte des de l'esfera pública. Els principis de l'ètica politica s'han d'articular sempre al voltant del respecte.