dijous, 28 de maig del 2009

L'ALQUIMISTA DEL PP NO COMPTA AMB EL VOT FLUCTUANT


No sé perquè, però m'ha sorprés hui la falta de consens en la interpretació que els distints mitjans de comunicació han realitzat de la declaració dels comptables de les botigues de trages de Madrid davant del jutge que investiga la branca valenciana del cas Gürtel.
Per a Las Provincias, els comptables de les botigues de moda desmunten la tesi dels regals al president de la Ganeralitat, Francisco Camps. Per sort, els regals de Nadal d'El Bigotes a la família Camps no els ha pogut desmentir encara Las Provincias.
Per a El Mundo, no obstant, els comptables han admés que l'empresa d'El Bigotes va pagar compres en les botigues i dóna per fet que es van fer factures "a mida" per a Orange Market a fi d'eludir pagaments fiscals.
Levante-EMV diu que els comptables no poden provar que va ser Orange Market qui va pagar els trages de Camps, encara que pareix que esta capçalera no té dubtes que algú va pagar els trages als quatre imputats valencians.
Finalment, la versió d'El País assenyala que els comptables no han pogut verificar la versió de Camps, segons la qual els trages els va pagar en metàl·lic el propi president, que va traure un feix de bitllets provinent de la caixa de la farmàcia de la seua esposa.
He d'admetre que m'he quedat un poc desconcertada, una sensació que se m'ha intensificat quan he conegut les declaracions que va realitzar ahir el secretari general del PPCV, l'imputat Ricardo Costa, en les que acusa a la Fisacalía de tindre un "tic electoral".
I per si faltaven elements per a la confusió, ix l'alquimista del PP, Rafael Blasco, i diu que té enquestes que assenyalen que el seu partit duplicarà l'avantatge que va traure sobre el PSPV en les circumscripcions valencianes en les últimes eleccions europees. La conclusió que Blasco extrau d'eixa enquesta és que "la campanya infame i desproporcionada contra el president de la Generalitat ha suposat un atac a l'autoestima dels valencians, i provocarà, per tant, una reacció dels votants que afavorirà al PP".
No estic d'acord. L'alquimista està expressant més un desig que una prospecció social. És veritat que, aproximadament, el 70% del vot que reben tots els partits polítics està ideologitzat i és incondicional, però no és menys veritat que és el restant 30%, el vot fluctuant, el que determina les victòries i les derrotes. I Blasco no ha comptat amb això, o bé ho ha obviat intencionadament.
És veritat que al vot ideologitzat del PP tant li farà si Camps s'ha deixat o no subornar, si s'ha tirat o no la "mordida" a la pera, o si ha finançat o no de forma il·legal al seu partit. Però el PP ha disfrutat en les últimes convocatòries del suport d'un sector fluctuant de l'electorat que sí que és sensible als comportaments dels càrrecs públics. És un sector de l'electorat alié a passions, amb major capacitat crítica, i amb voluntat de recopilar elements de juí abans de decidir-se per una opció política. És eixe grup el que atorga i arrabassa majories, i jo no tinc tan clar que després de tot el que estem descobrint davall l'estora, eixe vot vaja a continuar fluint cap al PP, com pronostica l'alquimista.

5 comentaris:

El Sapo ha dit...

Bé, primer que res, a mi també m'ha sorprés eixa discrepància (i això que la meua paciéncia no m'ha durat fins a llegir la versió de EL MUNDO).
No obstant, voldria fer alguna puntualització.
-Hem de considerar que eixe 30% fluctuant, no és el mateix que ho siga d'un partit que compta amb el 52% que d'un que oscila entre el 30 i el 35%. Ni els dubtosos del PP bastarien hui per a fer guanyar l'esquerra, mal que ens pesse.
-Dit això, estes eleccions son altra cosa. Amb sort hi votarà la meitat que a les generals o les locals. Aleshores -i que Rus me perdone- és clar que si tots els que votem esquerra ho ferem, el PP sofriria una autèntica badana.
-No sé... a mi el missatge que m'agradaria trasmetre es "No els deixeu guanyar ni una elecció més!" vull dir, no han apel.lat al vot dels seus fidels? que demane el PSPV que vote tot el que no està d'acord amb el què està passant.
Què en penses?

Anònim ha dit...

Sí, però el vot fluctuant del que estem parlant és el del PP, i per tant el percentatge de referència es el del 52%. Si eixe electorat fluctuant que va votar PP desitja deixar de votar PP, l'hem de persuadir de que vote altres opcions i no alimente l'abstenció. Dic jo.

El Sapo ha dit...

Això vull dir, "Anònim".
Encara que perguen tota la seua part fluctuant, no hi ha garantia de que vaja tota a un VOT d'esquerres. Perquè no sabem què els faria canviar de vot.
Crec que el PSPV faria bé en fer una BONA enquesta, per saber PER QUÈ la gent que vota el PP ho fa. I com sembla clar que una bona part ho fa "per evitar que guanye l'esquerra" també hauria de saber per què.
Ah, sí! savia que se m'oblidava alguna cosa al primer comentari.
Què dimonis passà amb l'enquesta del PSPV que suposadament s'inventaren Blasco i/o Lasprovincias?????
La SER, EL PAIS i Levante no en donaren ressó. C9 sí obviament.
Es lógic que el PSPV no fera cap comunicat al respecte? L'únic que en vaig sentir va vindre d'un "calentón" de Rafa Rubio a una tertulia. Isabel, m'agradaria moltíssim que en digueres alguna cosa...
Moltes gràcies
J

Isabel Escudero ha dit...

La veritat és que no tinc massa passió per les enquestes, ni n'he tingut coneixement de cap elaborada pel PSPV. Imagine que en tindran, i si més no, la direcció federal. Però en qualsevol cas els sondejos estan per a capgirar-los si no són favorables. I en eixe sentit, només pel fet que Rafael Blasco tracte de convertir les eleccions europees en un plebiscit per exculpar a Camps y a Fabra, hauria de ser ja motiu suficient per a que la societat valenciana reaccionara en el sentit contrari. Potser l'alquimista s'equivoque en els seus pronòstics.

El Sapo ha dit...

Gràcies per la teua resposta, Isabel.
En tot cas, parle més de enquestes tipus CIS que només orientació de vot. Hi entre després.
Vejam: els anglesos diuen "You cannot screw the devil with a wooden spoon", és a dir, com Fondemorrr ja haurà entés, "No pots fotre el dimoni amb una cullera de fusta.
Esta gent, auténtics tecnócrates -son "muuuyyyy bueeenos" que diria Robert de Niro, en això de guanyar eleccion, admitam-ho- es passen la vida fent enquestes, a més tenen dispositius que aprofiten per a polsar els efectes a la població, i els mitjans per a influir-hi.
Al PSPV SÍ li fa falta fer enquestes molt elaborades per saber per què tenen por a l'esquerra. Obviament en sabem unes quenates raons, però presentar-se any rere any a eleccions sense saber el pes d'estes coses, es com aar amb una ma darrera i altra al davant. Simular que no és aixina, es donar l'esquena a la realitat, Isabel. I per solucionar els problemes, és indispensable conèixer-los i avaluar-los.
Mira: com a principal partit d'esquerres, vos demane que aporteu arguments, que governeu d'una manera que estiga d'acord amb la meua manera de veure les coses, però abans de tot, redéu! Vos demane que guanyeu. Si no, amb esote PP al poder, les idees no parofiten per a res. Tenim un PP que està canviant les regles de la democràcia de tal manera que siga "Senyors, hem guanyat les eleccions, vagen-se'n a casa i tornen dins de 47 mesos per a la próxima campanya.
Creu-me: vos demanem que feu l'esforç per guanyar. Presentar programes magnífics no ens aprofitarà per a res mentres:
a-No solucionem 3 ó 4 coses que fan fugir una important part del electorat. I no son de les irrenunciables.
b-Eixe programa fantàstic només ixca a Levante, un poquet a la SER i als reduïdíssims espais electorals fets per imperatiu legal.
Perdó si semble cabrejat: es que ho estic. De perdre...
una forta abraçada ;o)

PS: els "potser" i el "hauria" no guanyen eleccions. Els "yo voto al PP con tal que no ganen los de izquierdas", sí. A ells. Alguna cosa hi haurem de fer.