dimecres, 29 d’abril del 2009

ECCLESTON COM A SÍMPTOMA


Ha dit Bernie Eccleston, patró de la Fòrmula 1, que ell no ho vorà, però Europa acabarà sent tercermundista a causa de la tendència al gran creixement econòmic del sudest d'Àsia. I afig jo que ell haurà contribuït traient-nos els quartos per a organitzar els seus espectacles de velocitat.
Recorde aquelles vergonyoses declaracions de 2007 en les que Eccleston va condicionar la celebració del Gran Premi d'Europa a València a la continuïtat de Francisco Camps al capdavant del Govern de la Generalitat. Per això em retrunyeix amb més força el que ha dit ara a Barcelona, on després de lloar les qualitats del circuit permanent de Montmeló, ha admés que amb el GP de València s'hi van precipitar (ens vam precipitar).
I quan una persona com Berni diu que a València ens vam precipitar, està tractant de justificar les pèrdues multimilionàres que ha originat aquella ocurrència en la que la Generalitat i l'Ajuntamnet de València es van implicar invertint en la construcció d'un circuit urbà que va costar vora el centenar de milions d'euros. Més encara, deu estar tractant de consolar a l'empresa Valmor Sports, organitzadora del GP de València, que no ha cobert ni de lluny els 18 milions d'euros que li va costar l'espectacle. El GP d'Europa celebrat a València ha suposat una roïna fins i tot per als qui es van dedicar a la revenda. Ara Valmor demana ajuda (diners, vaja) a la Generalitat, a l'Ajuntamnet de València, i al Govern d'Espanya, no per obtenir beneficis d'aquella desfeta, diuen, sinó tot just per quedar en pau. Em pregunte si en el cas d'haver obtés beneficis Valmor Sports s'haguera dedicat a la redistribució de guanys mitjançant obra social.
Jorge Martínez Aspar, José Luis Olivas i Fernando Roig, els socis de Valmor, asseguren que si les administracions públiques s'hi van implicar amb la Copa del Amèrica amb 150 milions d'euros, no hi ha motiu per a no fer-ho amb el GP de València.
I tot açò esdevé després de l'embolic judicial al que assistim entre els sindicats de la Copa de l'Amèrica, en un moment en el que encara no sabem si València tornarà a ser seu de les regates, després del ridícul de l'alcaldessa de València signant contractes per a regates que desfà al dia següent a la vista dels perjudicis, i desrprés de la renúncia al megaprojecte urbanístic que incloia el parc d'atraccions Mundo Ilusión, la versió castellonenca de Terra Mítica. I en el futur immediat tenim l'Open de Tennis a una àgora que encara no sabem si estarà acabada, i una prova mundial d'hípica per a la que s'han transportat des de Lyon cent camions de terra (¿?).
És un model de gestió que se'n ve avall, i del que no només haurem de fer front als enderrocs, sinó que ens ha fet renunciar a invertir en allò que una administració pública hauria d'invertir: la denfensa de l'interès general, és a dir, serveis públics de qualitat, consolidació dels sistemes productius, investigació, qualificació dels treballadors, educació, sanitat, infraestructures, polítiques socials, etc.
Però compte, Valmor reclama 18 milions d'euros per tal de quedar en pau.