dimarts, 25 de març del 2008

EL CONSELL DUBTA ARA SOBRE LA VIABILITAT DE MUNDO ILUSIÓN

La societat pública Mundo Ilusión ha mort abans de néixer. O per ser exactes, abans de donar els primers passos, perquè néixer sí va néixer, i bé que ha generat despeses importants de naixement-constitució, les més quantioses de les quals han estat les de personal i algun que altre expedient de contractació per procediments negociats sense publicitat, és a dir, contractes d’aquells que s’adjudiquen sense haver de donar massa explicacions.
Els dubtes que el Consell ha deixat entreveure ara sobre l’objecte de la societat pública, el parc d’atraccions Mundo Ilusión, suposa un fracàs dels governants de la Generalitat i del president de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, a més d’un greuge per a Castelló, un més, i un malbaratament de recursos públics, un més.
Castelló és l’únic territori valencià que ha quedat de forma sitemàtica al marge de les grans inversions del Consell, bé pel que fa als sistemes de transport públic, a l’impuls turístic, als grans projectes, o als grans esdeveniments. Mentre a València i Alacant en trauen profit de l’atractiu de projectes i esdeveniments com ara la Ciutat de les Arts i le Ciències, Terra Mítica, Terra Natura, Copa de l’Amèrica, Volvo Ocean Race, Ciudad de la Luz, etc, a Castelló allò que havien pensat el Consell i Fabra per tal de compensar-la queda paralitzat. Mirem o mirem, Castelló és sempre l’agraviada. Alacant disposa de quatre centres de desenvolupament turístic, València dos, i Castelló un que funciona gairebé des de fa un any. València i Alacant disfruten de moderns sistemes de transport públic metropolità, i a Castelló encara no ha entrat en funcionament ni el primer mig kilòmetre que ha d’unir la Universitat amb el passeig de Ribalta. Per no seguir.
La constitució de la societat pública Centro de Ocio Mundo Ilusión SL, la va autoritzar el Consell el 25 de juny de 2004 amb l’objectiu de promoure, gestionar i contractar totes aquelles activitats necessàries per a la construcció, entrada en servei i explotació del projecte als termes municipals de Cabanes i Orpesa.
Només als anys 2005 i 2006, les despeses de personal han estat per damunt dels 120.000 euros, i a més a l’any 2006 la societat va realitzar dos expedients de contractació pel procediment negociat sense publicitat, un d’ells urgent, sense que hi conste la sol.licitud de les ofertes, ni justificants de la data de recepció de les ofertes.
Com a diputada per Castelló, he formulat esta legislatura dos preguntes al Consell sobre els expedients de contractació pel procediment negociat sense publicitat que ha realitzat la societat, els adjudicataris, les previsions per posar en marxa el projecte, etc. En la primera resposta el conseller d’Economia diu que el Consell manté intactes les previsions de posar en marxa el projecte, tot pendent de la tramitació del correponent PAI. És a dir, en aquesta resposta es va rebre tan sols unes setmanes abans de que el Consell admetera els seus dubtes sobre la viabilitat del projecte.
I pel que fa als expedients de contractació per procediments negociats sense publicitat, el conseller responsable del projecte eludeix la pregunta per un error en la formulació. Això dóna orige a la segona pregunta referida a Mundo Ilusión, esta vegada redactada de tal forma que la resposta no puga ser de cap de les maneres evasiva. La resposta encara no ha arribat.